בית הורים :
מדובר בבתי אבות קטנים שיכולים להכיל עד 30 דיירים המתאימים לקשישים עצמאיים.
בית חולים גריאטרי :
זהו בית חולים לקשישים הזקוקים לטיפול סיעודי מורכב, החלמה לאחר ניתוח או טיפול רפואי ספציפי כבד יותר.
התעללות בזקנים:
התעללות יכולה ללבוש מגוון רחב של צורות, אשר לא תמיד נראים מיד: הזנחה, אלימות פסיכולוגית או מוסרית, עד מעשים של התעללות פיזית או מינית. הזנחה גסה היא סוג של התעללות: למשל, לא לשנות אנשים חסרי שליטה לעתים קרובות מספיק, מה שגורם אי נוחות תחילה ולאחר מכן פצעי לחץ. יש גם אלימות פסיכולוגית ומוסרית, כגון חוסר כבוד לפרטיות וצניעות (למשל, שירותים של תושב מבלי לסגור את דלת חדר השינה). כי מעבר למעשי ההתעללות עצמם, גם קשישים או נכים רבים סובלים מאדישות. מה שמכונה לפעמים "התעללות פסיבית" לובש צורה של רשלנות קטנונית: למשל, לגרום לתושבים לקום או ללכת לישון מוקדם מדי, לא לענות לשיחות, לשירותים מהר מדי, להגיש ארוחות מוקדם מדי... כמו גם על ידי הגידול הנדרש במספר אנשי המקצוע במוסדות, התגובה למצב זה דורשת פעולה כפולה עם הצוות, אשר חייב להיות רגיש ומאומן בטיפול טוב ולקבל תמיכה פסיכולוגית במידת הצורך. התעללות יכולה להיות גם כלכלית. זה נע בין הפרות אמון להונאות, גניבה פשוטה או מחמירה.
ריצ'יון בר טוקף עבוד בתי אבות (אישור לבית אבות):
רישיון תקף שניתן על ידי המינהל (משרד הבריאות והרווחה) לבית האבות.
דלקת מפרקים ניוונית (Daleket miprakim niyounit):
דלקת מפרקים ניוונית היא שינוי כרוני של מפרקים שונים, סוג של הזדקנות מוקדמת לעתים קרובות של סחוס מפרקי.
שבץ מוחי (טאונה קלי דאם מוהי):
שבץ, או שבץ, הוא כשל בזרימת הדם המשפיע על אזור חשוב פחות או יותר במוח. זה קורה כתוצאה של חסימה או קרע של כלי דם וגורם למוות של תאי עצב, אשר משוללים חמצן וחומרים מזינים חיוניים לתפקודם. עבור רוב האנשים, אין סימני אזהרה למשבר. עם זאת, ניתן לעקוב אחר מספר גורמי סיכון. לשבץ יש השלכות שונות מאוד. ליותר ממחצית האנשים יש תופעות לוואי. בערך 1 מכל 10 אנשים מחלים לחלוטין. חומרת sequelae תלויה באזור של המוח מושפע ואת הפונקציות שהוא שולט. ככל שהאזור נטול החמצן גדול יותר, כך סביר להניח שההמשך יהיה גדול יותר. בעקבות שבץ, חלק מהאנשים יתקשו לדבר או לכתוב (אפזיה) ובעיות זיכרון. הם עשויים גם להיות מושפעים על ידי שיתוק משמעותי פחות או יותר של הגוף.
דמנציה (דמנציה):
דמנציה היא אובדן רציני או ירידה ביכולות הקוגניטיביות משמעותיות מספיק כדי להשפיע על חייו של אדם ולהוביל לאובדן עצמאות. תפקודי מוח מושפעים במיוחד עשויים להיות זיכרון, תשומת לב ושפה. זה יכול להיות זמני, בעקבות פגיעה מוחית גדולה או ירידה פסיכולוגית ארוכת טווח.
מרפאה בעיסוק:
המרפאה בעיסוק היא אשת מקצוע בתחום הבריאות אשר מעריכה ומטפלת באנשים על מנת לשמר ולפתח את עצמאותם ואוטונומיה בסביבתם היומיומית והחברתית. ברוב המקרים, מרפאים בעיסוק עובדים בשיתוף פעולה עם פיזיותרפיסטים, רופאים, אחיות, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים.
פצעי לחץ :
פצע לחץ הוא פצע הנגרם על ידי דיכוי של אספקת הדם לרקמות. הריפוי אינו ספונטני. כיב הלחץ יכול לקחת כמה צורות של חומרה שונה: אדמומיות פשוטה הנמשכת יותר מיום, השראה של העור, פצע עמוק פחות או יותר שיכול, במקרים חמורים, להגיע לשרירים או לעצם הבסיסית. המופע של פצע לחץ מועדף אצל אנשים אשר מרותקים למיטה במשך זמן רב. זה גם מועדף על ידי מדינות של תת תזונה והתייבשות, כמו גם חום. מניעה מצד הצוות הרפואי היא חיונית בתהליך זה. כמה שעות מספיק עבור המראה שלה, הגורמים התורמים חייבים להיות מופחתים ונשלטים באופן קבוע. זמן הריפוי של פצע לחץ יכול להשתנות בין כמה ימים למספר חודשים; מניעה ממלאת אפוא תפקיד חיוני באדם הנמצא בסיכון. כדי למנוע את המראה של פצעי לחץ, יש לאמץ סדרה של צעדים: לשמור על היגיינת העור ; במקרה של בריחת שתן, לשנות את ההגנות באופן קבוע; להתבונן או לגרום להיות נצפתה מצב העור מדי יום; להבטיח כי הדיאטה היא מספקת ומספקת; לשתות או באופן קבוע ובכמויות מספיקות; להשתמש במזרונים ובכריות הנקראים "מניעת פצע לחץ" מותאם למצבו של המטופל; לשנות את המיקום של האדם לעתים קרובות (לפחות כל 2 עד 3 שעות).
שבר בצוואר הירך :
זה קורה רוב הזמן לאחר גיל 60 יכול להיות השלכות חמורות אם מנוהל בצורה גרועה. השבר של צוואר עצם הירך מטופל טוב יותר וטוב יותר, אך חייב להתריע על מצב העצם של המטופל. צוואר עצם הירך מתייחס לחלק העליון של עצם הירך הזו, שם הוא מתבטא עם האגן. אנו מדברים על שבר כאשר עצם זו נשברת, בעקבות טראומה. השבר בצוואר עצם הירך משפיע בעיקר על אנשים מעל גיל 60. ההערכה היא כי כמעט 50,000 אנשים מושפעים מדי שנה בצרפת. שליש מהאנשים בני 90 ומעלה סבלו או יסבלו יום אחד משבר כזה. זה נפוץ במיוחד אצל נשים. שבר בצוואר עצם הירך מתרחש בדרך כלל לאחר טראומה. אצל קשישים, זה יכול להיות די מינורי, זה לרוב נפילה פשוטה מגובהה. אם העצם נשברת כל כך בקלות, זה לעתים קרובות בגלל אוסטאופורוזיס, אשר מופיע לאחר גיל המעבר: העצמות יש קושי יותר מבעבר לתקן סידן ולהיות שביר, ובכך לשבור בקלות על ההלם הקל ביותר. ראש עצם הירך כבר שברירי יותר משאר השלד בימים רגילים והופך לפגיע עוד יותר. הסימפטום הראשון, הברור ביותר, הוא כמובן הכאב החד מאוד בירך העליונה ובאגן. הקורבן לא יכול ללכת. לפעמים הרגל מעוותת באגן. בנוסף לבדיקה הקלינית, הרופא יוכל לאשר ולהבהיר את האבחנה באמצעות צילום רנטגן. בפרט, זה יאפשר לקבוע את המיקום המדויק של השבר. הטיפול הוא כמעט תמיד כירורגי. קיימות מספר אפשרויות:
– מיקום החלפת מפרק ירך חלקית או מלאה. זה מורכב החלפת מפרק האגן הירך עם מתכת מלאכותית "עצמות". הניתוח מבוצע לעיתים קרובות תחת אפידורל, לעיתים בהרדמה כללית. זהו הפתרון שנבחר לרוב, במיוחד אצל קשישים, שעצמותיהם מתוקנות פחות מהר.
– אוסטאוסינתזה מורכבת מהתקנת מסמרים, ברגים ולעיתים צלחות, כדי לייצב את השבר, אשר לאחר מכן יאחד את עצמו. זה מומלץ למדי עבור אנשים פעילים, עם פרוגנוזה טובה.
המיפלגיה :
המיפלגיה היא שיתוק של חלק אחד או יותר של הגוף בצד אחד בלבד. ההתאוששות של הליכה, תנועות של זרוע, מרפק או כתף, דיבור, הבנה תלויים הרבה על גיל המטופל ואת הנזק שלו למוח. הקשיש יתקשה יותר ברמה זו. גורם הגמישות של המוח משחק כאן תפקיד חשוב מאוד.
בריחת שתן :
בריחת שתן מוגדרת כאובדן מקרי או לא רצוני של שתן. מצב זה משפיע על גברים ונשים כאחד, והמקור הוא לעתים קרובות מי כל מני סיבות. בריחת שתן יכולה להיות מקודמת על ידי גיל, חרדה, השמנת יתר, הפרעות נוירולוגיות, זיהום (דלקת שלפוחית השתן), צניחה, או הרפיה של הסוגר או שרירי רצפת האגן לאחר ניתוח בטן. ניתוח להסרת הערמונית (כריתת ערמונית) יכול להיות מסובך על ידי בריחת שתן. נראה כי עישון ושימוש לרעה בקפאין גורמים לנטייה.
מחלת אלצהיימר :
מחלת אלצהיימר היא מחלה נוירודגנרטיבית חשוכת מרפא של רקמת המוח הגורמת לאובדן מתקדם ובלתי הפיך של תפקודים מנטליים, כולל זיכרון. הוא תואר במקור על ידי הרופא הגרמני אלואיס אלצהיימר (1864-1915). הגורם המוביל לדמנציה בקרב קשישים, הוא משפיע על כ -26 מיליון אנשים ברחבי העולם בשנת 2005 ועלול להשפיע על פי ארבעה בשנת 2050 על פי המאמר "שכיחות גלובלית של דמנציה: מחקר קונצנזוס דלפי".
מחלת פרקינסון :
מחלת פרקינסון היא מחלה נוירולוגית ניוונית כרונית המשפיעה על מערכת העצבים המרכזית האחראית בעיקר להפרעות מוטוריות של אבולוציה מתקדמת. הסיבות שלה אינן מובנות היטב. המחלה מתחילה בדרך כלל בין הגילאים 45-70. זוהי המחלה הנוירודגנרטיבית השנייה, אחרי מחלת האלצהיימר.
מבחן ADL :
אלה הם המכתבים הראשונים של "פעילויות של חיי היומיום"באנגליט ( Activities of Daily Living) . בדיקה זו בוחנת את יכולתו של הקשיש לבצע 6 פעולות של חיי היומיום: לקום וללכת לישון, להתלבש, לרחוץ, לאכול, ללכת לשירותים לבד ותנועה.
מבחן מיני מנטלי (מבחן MMSE):
בדיקה זו היא מעריכה את רמת הדמנציה של קשישים עם רמה שנתית של ירידה של 3 נקודות מתוך 30. הוא שואל שאלות פשוטות כמו "איזה יום זה היום?", "מה השעה בערך?" וכו'. אדם בריא בדרך כלל מקבל לפחות 29 נקודות.
סיעודי (הדורשת סיעוד):
הקשיש שאינו מסוגל לבצע 4 מתוך 6 פעולות היומיום (לקום וללכת לישון, להתלבש, להתרחץ, לאכול, ללכת לשירותים לבד ותנועה) נחשב כזקוק לטיפול סיעודי.
מקורות עיקריים: www.passeportsante.net , ויקיפדיה
אבות ישראל ימצאו את המקום המתאים ביותר לצרכים שלכם.